Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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232 clxxvi
233 clxxvij
234 clxxviij
235 clxxix
236 clxxx
237 clxxxi
238 clxxxij
239 clxxxiij
240 clxxxiiij
241 clxxxv
242 clxxxvi
243 clxxxvij
244 clxxxviij
245 clxxxix
246 xcx
247 cxci
248 cxcij
249 cxciij
250 cxciiij
251 cxcv
252 cxcvi
253 cxcvij
254 cxcviij
255 cxcix
256 cc
257 cci
258 ccij
259 cciij
260 cciiij
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              <pb o="clxiij" file="0219" n="219" rhead="ſachen/ Das ſiebend bůch."/>
            ſonder er hette auch vrſach angezeigt/ warnmb die werme faulen machet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5433" xml:space="preserve">Damitt du aber ſolliches waar ſein ver ſtandeſt/ verderben die ding nitt
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            ſo zůſamẽ gefrierẽ/ o{der} ſo in einẽ ding/ dz nit faulet/ behalten werdẽ o{der} ſo in
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            warmẽ waſſer ligen/ wölches ein klein wermer dañ dz lauw iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5434" xml:space="preserve">Wañ nun die
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            auſſerliche werme ein vrſach {der} zerſtörung/ wurdẽ die ding auch verderbẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s5435" xml:space="preserve">dẽ
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            nach gibt er in dẽ ſelbigen handel kein vrſach/ wölcher vil mehr/ wañ mã die
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            gemein rechnung bedencket/ das widerſpil lernen ſolte. </s>
            <s xml:id="echoid-s5436" xml:space="preserve">dañ die werme trock
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            net/ vnd in dem trocknen ſolt ſie auch erhalten.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5438" xml:space="preserve">Damit du aber wüſſeſt wie vil daran gelegen/ dz mã die warhaffte gründ
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              le ding zů er-
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            aller dingen anzeige/ oder allein vnnützes gſchwetz treibe/ do nicht warhaf
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            tiges innen/ will ich auß diſen gründen/ ſiben weiß alle ding zů erhalten an
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            zeigen/ wölches dem menſchlichen geſchlecht gantz nutzlich vnd/ auch ſelbs
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            erfarẽ hab. </s>
            <s xml:id="echoid-s5439" xml:space="preserve">Dieweil nun die wäſſerige feüchtigkeit ein vrſach der zerſtörũg/
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            wirt nicht verderben/ wañ diſe verzeertiſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5440" xml:space="preserve">Sy wirt aber auff dreyerley weg
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            verzeert vnnd hingenommen/ eintweders vollkom̃enlich/ als die ding alle
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            ſo durch das feüwr trocknen/ oder zů äſchen/ oder zů kolen werden/ ich ſag
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            vollkom̃enlich/ als die ſtockfiſch vnd härig am rauch/ oder an {der} kelte. </s>
            <s xml:id="echoid-s5441" xml:space="preserve">Wie
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            faſt aber die kolen der feülung zůwider/ habenn wir an einem anderen orth
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            geſagt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5442" xml:space="preserve">Oder es beſchicht vnuollkommenlich/ als die an der Sonnen oder
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            ſchatten trocknen/ wie alle kreüter/ darumb zerſchneiden wir bey vnns die
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            rüblin (wölliche den rüben gar gleich ſeind an den bletteren vnd der ſcher-
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            pffe) in kleine ſtücklin/ vnd dörren ſie an dem ſchatten/ fürnemlich in dem
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            Augſten vnder dem Mon/ vnd behalten ſie in einem ſecklin/ wann man ſie
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            nitt mehr grün haben mag/ wann man dañ warm waſſer darüber geüſſet/
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            werden ſie wider grün/ vnd kochet man ſie alſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s5443" xml:space="preserve">ſie ſeind auch beſſer dañ die
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            friſche/ eintweders weil die ſeltzame angenemer/ oder weil der ſtarck reß ge
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            ſchmack etwas getemperiert wordẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s5444" xml:space="preserve">Deßhalben wañ man die vngeſchmack-
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            te kreüter alſo bereitet/ als den binetſch/ latich oder papelen/ iſt diſes faſt
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            vnnütz. </s>
            <s xml:id="echoid-s5445" xml:space="preserve">vnnd zwar ſie werden nicht lieblich darab. </s>
            <s xml:id="echoid-s5446" xml:space="preserve">Wann man aber etwas
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            allein mitt gwalt außtröcknẽ will/ als mit ſaltz/ pfäffer/ oder cim̃et/ wie die
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            pfifferling/ fiſch/ fleiſch/ o{der} Cabißkraut/ ſoltu ſolliches thůn wañ die ſub-
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            ſtãtz nit zů ſubteil iſt/ damit ſie nit von dẽ ſaltz verzeert werde/ o{der} auch nitt
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            zů dick/ domitt es möge durchtringen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5447" xml:space="preserve">der geſtalt behaltet man die bletter
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            der vnzeytigen kölkreütern (alſo zů redẽ) in einem verbichten geſchirr. </s>
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            das bech tröcknet diſe allgemach auff. </s>
            <s xml:id="echoid-s5449" xml:space="preserve">Wir tröcknẽ auch etlich ding mit ab
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            wendung deß luffts/ vnd wañ man es in die trockne erden oder ſand vergra
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            bet/ als die Cabißköpff vnd Endiuien ein theil durch das waſſer/ als die rü
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            ben bletter vnd ſtengel/ mitt ſampt den außgeſchnittenen hertz bletteren/
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            wölche man in gemeldetem Augſtenn ein klein in das ſiedet waſſer ſtoſſet/
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            vnd demnach an dem ſchatten tröcknet/ demnach ſtoſſen wir es in das kalt
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            waſſer vnd bleiben alſo grün/ wañ ſchon das waſſer gefreürt/ wie dañ in dẽ
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            winter beſchicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s5450" xml:space="preserve">man verenderet auch das waſſer nitt/ dann allein alle mo
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            nat. </s>
            <s xml:id="echoid-s5451" xml:space="preserve">Wann man dann deren bedarff/ weſchet man ſie mit lauwem waſſer/
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            vnnd kochet ſie dann alſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s5452" xml:space="preserve">Wölliches man aber vorhin ſeüdet/ demnach in
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            honig behaltet/ oder auch gar rauw in dem eſſig oder öl/ iſt an einem ande-
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            ren orth angezeiget. </s>
            <s xml:id="echoid-s5453" xml:space="preserve">In den gleſenen geſchirren behalt mã allein diſes/ wöl-
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            ches võ natur o{der} durch kũſt nit faſt feücht iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5454" xml:space="preserve">deßhalbẽ iſt offenbar/ weil di
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            ſe nit verderbẽ vñ auch {der} lufft darbey iſt/ welcher doch vnbeweglich vñ ga-
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