Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of handwritten notes
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
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1 - 30
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91 - 113
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(dccxcix)
of 997
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>|
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echo
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1.0RC
">
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de
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">
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1
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117
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">
<
pb
o
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dccxcix
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0855
"
n
="
855
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rhead
="
Subteilen ſachen.
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chet/ dann es zeüchet von ihnen harauß. </
s
>
<
s
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echoid-s25290
"
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="
preserve
">was aber gebiret/ das zeücht alles
<
lb
/>
hinein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25291
"
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="
preserve
">dann das feüwr trücknet/ vnnd was geboren wirt/ bedarff der feüch
<
lb
/>
te/ wölliche wie ein leym alles zůſammen füeget. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25292
"
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="
preserve
">Darzů ſünderet das feüwr
<
lb
/>
von einanderen/ vnd zertheilet/ es bedarff aber die geburt einer dick/ vnd
<
lb
/>
nit allein ein vermiſchung.</
s
>
<
s
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="
echoid-s25293
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25294
"
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="
preserve
">Es bringet auch das feüwr die qualiteten zů dem höchſten/ was aber zů
<
lb
/>
der geburt dienſtlich vnd ſich mit einander vermiſchend/ zerſtören in jneu
<
lb
/>
ſelbs die qualiteten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25295
"
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="
preserve
">Zů dem gehöret der himmeliſchen werme zů/ etwas zů
<
lb
/>
gebären oder harfür zů bringen/ vnnd nitt dem feüwr. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25296
"
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="
preserve
">dann es magkein lä
<
lb
/>
ben in dem feüwr ſein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25297
"
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="
preserve
">Es vermiſchet wol das feüwr alle ding/ theilet aber
<
lb
/>
die ſubſtantzen von einander. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25298
"
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="
preserve
">deßhalben wirt das brot van dem feüwr geba
<
lb
/>
chen/ aber das fleiſch zerſtöret. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25299
"
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="
preserve
">weil wir aber nit im brauch haben das fleiſch
<
lb
/>
rouw zů eſſen/ ſieden wir diſes bey dem feüwr.</
s
>
<
s
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="
echoid-s25300
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25301
"
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="
preserve
">Wann wir aber das fleiſch vnnd die eyer rouw zů eſſen gewonehettend/
<
lb
/>
<
note
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="
right
"
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="
note-0855-01
"
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="
note-0855-01a
"
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="
preserve
">Rouwe ſpeyſs
<
lb
/>
beſſer dann go
<
lb
/>
kochete.</
note
>
wurde es zů vnſers leben langwirigkeit faſt dienſtlich ſein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25302
"
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="
preserve
">Weil nun diſes
<
lb
/>
bey vns nitt in dem brauch/ eſſend wir doch r@uw was vns müglich/ nam-
<
lb
/>
lich milch/ honig/ öl/ ancken/ zucker/ vnnd der mehrtheil kölkraut/ ſo einer
<
lb
/>
ſubteylen ſubſtantz ſeind/ wölliche zů geſundtheit vnnd langwerendem lä-
<
lb
/>
ben faſt nutzlich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25303
"
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="
preserve
">Dann ob wol das feüwr die liebliche ding vermiſchet/ vnd
<
lb
/>
auß ſchwebel vnnd queckſilber/ cinaber machet/ theilet es doch der narung
<
lb
/>
ſubſtantzen von einanderen/ vnnd weil es das ſubteyl vonn dem dicken ab-
<
lb
/>
ſünderet/ machet es diſes böſer. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25304
"
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="
preserve
">Deßhalben wann man kein verdruß darab
<
lb
/>
neme/ were vyl beſſer/ man eße die eyer vnnd ſchnecken rauw/ dann geſot-
<
lb
/>
ten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25305
"
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="
preserve
">Vnnd zwar wann wir ſtarck genůg/ vnnd die menſchen kein abſcheü-
<
lb
/>
hen oder verdruß ab etlichen dingen hettend/ bedörffte man deß feüwr/ die
<
lb
/>
ſpeyß zůbereiten gar nit.</
s
>
<
s
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echoid-s25306
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25307
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="
preserve
">Es haben aber die menſchen lieber wöllen wol vnd nit lang leben/ dann
<
lb
/>
wie die wilden thier vnnd bauren ein gůtte zeyt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25308
"
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="
preserve
">Ich acht auch es habe den
<
lb
/>
Einſidlern ſo in der wüſte gelebt/ zů ihrem alter gar wol gethon/ daß ſie ron
<
lb
/>
we ſpeyß geeſſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25309
"
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="
preserve
">dann wann rouwe ſpeyß verdeüwet/ iſt ſie vyl beſſer dann
<
lb
/>
die gekochete/ wölliche etwas von dem feüwr beſchediget worden. </
s
>
<
s
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echoid-s25310
"
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="
preserve
">doch můß
<
lb
/>
man deſſen von jugent an gewonen.</
s
>
<
s
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echoid-s25311
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s25312
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">Man hatt ein kunſt erfunden/ daß man die fiſch auff einem papeyr ko-
<
lb
/>
<
note
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="
right
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="
note-0855-02
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="
note-0855-02a
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="
preserve
">Fiſch auff ei-
<
lb
/>
nem papeyr
<
unsure
/>
<
lb
/>
kochen.</
note
>
chen mag/ geleich wie in einer pfannen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25313
"
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="
preserve
">Nimb ein einfach papeyr/ ſchütt al
<
lb
/>
lenthalben öl darauff/ vnnd beüg es wol überſich das nicht herab lauffen
<
lb
/>
mag/ vnnd ehe das ölaußtrocknet/ leg es auff feüwrigekoolen ſo kein flam
<
lb
/>
men haben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25314
"
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="
preserve
">dañ das öl lauffet nit hindurch/ ſonder fleücht dz feüwr/ es bren
<
lb
/>
net auch das papeyr nicht/ dañ es mag nit trucknen/ weil öl vorhanden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25315
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="
preserve
">Es
<
lb
/>
mag auch das feüwr kein ding/ wölches nitt wol außgetrocknet/ verzeeren/
<
lb
/>
doch wirt es allgemach heiß/ vnd facht an zů ſieden/ alſo daß die fiſch ſo dar
<
lb
/>
auff ligend fein gekochet werden/ wölliches wol zů verwunderen iſt.</
s
>
<
s
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="
echoid-s25316
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25317
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="
preserve
">Wie ghet es auch zů wann man ein faden vmb ein ey bindet/ vnnd auff
<
lb
/>
die koolen oder in das feüwr legt/ daß er nit verbrennet? </
s
>
<
s
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="
echoid-s25318
"
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="
preserve
">darumb daß kein
<
lb
/>
feüwr ſein krafft mag haben/ es komme dann die werme zů dem höchſten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25319
"
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="
preserve
">es
<
lb
/>
weret aber das ey der werme daß die nitt zům höchſten komme/ weil das ey
<
lb
/>
nitt verbrennen mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25320
"
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="
preserve
">was aber nitt verbrennet/ das kület etlicher maſſen/
<
lb
/>
was faſt warm iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25321
"
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="
preserve
">Weil aber die werme inn einer feüchtigkeit etwas ge-
<
lb
/>
birt/ warumb begibet ſich diſes auch nitt inn einem ſiedendenn waſſer?
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s25322
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"/>
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p
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div
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>
</
echo
>